Hoito-ohjeet
Käsinsolmitut matot
Aito, käsinsolmittu matto säilyttää arvonsa ja kauneutensa ja kestää kulutusta useita vuosikymmeniä, kun käsittelet sitä oikein. Tässä muutamia vihjeitä itämaisen maton hoidosta.
Käyttöönotto
Käsittele uutta mattoa varovasti ensimmäisten kuukausien ajan. Maton imurointia tulisi välttää ja mieluummin harjata matto pehmeällä harjalla. Maton pohjakudoksen ja nukan on hyvä ensin tallaantua, se lisää maton kestävyyttä. Uudesta matosta lähtee yleensä jonkin verran nukkaa maton lankalaadusta ja nukan pituudesta riippuen. Tämä johtuu siitä, että maton pintaan jää tasoitusleikkauksessa lyhyitä langansäikeitä, jotka vähitellen nousevat pintaan. Alun ?nukkaamisvaihe? on siis täysin haitaton ja kuuluu asiaan.
Laadukas itämainen matto on hyvä sijoitus. Jos mattoa hoidetaan huolella, se saa vähitellen luonnollista tietä sen patinan, joka usein yritetään kemiallisesti antaa uudelle matolle. Värit pehmenevät ajan mukana ja pinta tulee kiiltävämmäksi. Sen vuoksi hyväkuntoisen vanhan maton hinta on usein korkeampi kuin uuden.
Puhdistus
Älä piiskaa äläkä ravistele mattoja! Myös mattotampparin käyttö on kiellettyä. Imurointi ja tuuletus riittävät perushoidoksi. Imuroi matto aina nukan suuntaan, suulaketta hiukan kannatellen. Tuuletuksen yhteydessä harjaa kevyesti. Silkkimattoa ei ole suositeltavaa imuroida lainkaan. Kevyt, pehmeällä harjalla harjaus riittää irrottamaan pölyn silkin pinnasta.
Pari kertaa vuodessa matto puhdistetaan perusteellisemmin hiekan ja pohjakudoksiin kaivautuneen lian poistamiseksi. Tämä tapahtuu helpoimmin puhtaassa, vastasataneessa pakkaslumessa. Anna maton ensin viiletä ulkoilmassa, jotta lumi ei sula siihen kiinni. Levitä matto puhtaalle lumelle nukka alas päin ja tamppaa kevyesti pohjapuolelta, jotta nukan sisällä oleva hiekka ja pöly irtoavat. Lopuksi harjaa lumi huolellisesti pois. Lumikäsittely kirkastaa maton värit ja antaa matolle raikkaan tuoksun. Ellei lunta ole käytettävissä, puhdistuksen voi suorittaa kostean, kuivaksi kierretyn lakanan avulla.
Tahrat
Tärkeää tahrojen poistossa on toimia nopeasti, ennen kuin tahra ehtii imeytyä ja kuivua. Nestemäiset tahrat imeytetään välittömästi esim. pyyhkeeseen tai talouspaperiin. Kuratahrat harjataan varovasti, annetaan kuivua ja harjataan uudelleen. Valtaosa tahroista lähtee miedolla saippua- tai shampoovaahdolla. Vaikeiden tahrojen kuten rasva, vaha, suklaa ym. poistamiseen voi käyttää trikloretyleeniä tai puhdistettua bensiiniä, joita saa apteekista. Maton reagointia liuottimeen on hyvä ensin testata johonkin maton kulmaan. Kostuta valkoinen riepu kemikaaliin ja taputtele sillä tahraa reunoilta keskelle päin. Vältä hankaamista. Huuhtele lopuksi miedolla saippuavedellä.
Markkinoilla on useita hyviä sisustustekstiilien suoja- ja tahranpoistoaineita (esim. Softcare, James), joita on hyvä pitää kotona. Esim. puuvilla- ja narumatot on hyvä suojakäsitellä itse kotona, ellei sitä ole tehty jo tehtaalla. James-tahranpoistoaine soveltuu erityisesti kuivuneiden ja vaikeidenkin tahrojen poistoon. Noudata valmistajan käyttöohjetta.
Jos matossa on pahoja tahroja tai se on muuten kovin likainen, suosittelemme asiantuntijan suorittamaa pesua.
Koit
Jos epäilet matossa olevan koita, tutki matto molemmin puolin huolellisesti ja harjaa, imuroi sekä tuuleta se perusteellisesti, mielellään useita päiviä, auringossa tai kovassa pakkasessa. Lisäksi on hyvä käsitellä matto koisuoja-aineilla. Jos matossa on näkyviä koivahinkoja, on varminta pesettää matto ennen korjausta.
Korjaus
Hapsut ja maton reunat ovat usein alttiimpia kulutukselle kuin maton keskiosat. Risaiset hapsut tai kulunut maton reuna kannattaa korjauttaa, ennen kuin vika suurenee. Korjauksissa on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen. Hyvin tehty korjaus on usein huomaamaton eikä alenna maton arvoa.
Kesäsäilytys
Jos halutaan suojata matto kesäkuukausien ajaksi, on aiheellista pitää se rullattuna nukka sisään päin muoviputkessa viileässä ja kuivassa paikassa. Älä unohda kointorjunta-ainetta. Jos mattoa säilytetään pidemmän aikaa, tuuleta sitä vähintään kerran vuodessa ja lisää kointorjunta-ainetta.
Katso käsinsolmitut matot tästä.
Plyysimatot
Imuroi matto aina sileällä mattosuulakkeella. Tampparin käyttöä ei suositella irtomatoille. Kevyt piiskaus saattaa joskus olla paikallaan. Matto piiskataan aina pohjapuolelta. Piiskauksen jälkeen nukka harjataan mattovispilällä. Villaplyysimatoille sopii hyvin sama lumipesukäsittely kuin aidoille matoille. Noudata aina pesuohjetta, jos se on mattoon merkitty. Jos matolle suositellaan vesipesua, se on pestävä viileällä, alle 30-asteisella vedellä mietoja pesuaineita käyttäen. Huuhtelu tehdään perusteellisesti runsaalla vedellä ja matto kuivataan vaakatasossa. Epävarmoissa tapauksissa anna matto asiantuntevan mattopesulan pestäväksi.
Katso plyysimatot tästä.
Synteettiset kuidut
Synteettiset kuidut kestävät kovaa kulutusta mutta kuivassa ilmassa saattavat sähköistyä. Myös lika tarttuu niihin helpommin kuin luonnonkuituun. Synteettiset kuidut kestävät useimmiten kevyen vesi- ja vaahtopesun. Maton pohjakäsittely ei kuitenkaan aina kestä liuottimia eikä myöskään rypistämistä, joten laakapesu ja laakakuivaus ovat suositeltavia.
Katso synteettiset kuitumatot tästä.
Puuvillamatot
Jos matossa on pesuohje, noudata sitä. Puuvillamaton voi yleensä pestä vedellä. Käytä viileää 30o vettä ja mietoa pesuliuosta, erityisesti jos mattoa ei ole aiemmin pesty. Liian voimakas tai valkaiseva pesuaine haalistaa värejä. Kuivata tasaisella alustalla tai ripusta matto niin, että vesi valuu raitojen suuntaisesti. Tämä estää värien valumista. Ensimmäinen pesu muuttaa aina maton rakennetta hieman ja puuvillamatto yleensä kutistuu jonkin verran.
Katso puuvillamatot tästä.
Muut materiaalit
Noudata valmistajan pesuohjetta. Jos matossa ei sellaista ole, käänny asiantuntevan mattopesulan puoleen, esim. www.viidentahdenmattohuolto.fi. Yhteystietoja saat myös Merkkimatto-kauppiaaltasi.
Laadusta ja tekotavasta riippumatta useimmat matot menettävät pesussa hieman ryhtiään. Materiaalit pehmenevät ja saattavat venyä tai kutistua hieman. Älä siis pesetä mattoa turhaan, vaan vasta sitten kun maton kunto sitä todella vaatii. Imurointi, tuuletus ja asianmukainen tahranpoisto riittävät useimmille villamatoille ensimmäisen 5-10 käyttövuoden ajaksi.
Mikä on oikea koko?
Tarvittava koko, minimi- ja maksimimitat, kannattaa mitata ennen matto-ostoksille lähtöä. Olohuoneessa matto kokoaa istuinryhmän yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Matto sijoitetaan aina pitkä sivu sohvan suuntaisesti. Maton lyhyet reunat voivat jäädä n.10 cm nojatuolien ja sohvan reunasta tai mennä niiden alle. Ruokailuryhmän alle oikea maton koko on pöydän koko + 60 cm jokaiselle tuolisivulle, jotta tuolin liikuttaminen ei kuluta ja nosta ylös maton reunaa. Suositeltava maton etäisyys seinästä on n.30 cm, jolloin lattia muodostaa matolle kehyksen.
Sopiva matto jokaiseen tilaan
Minkä tyyppiset matot viehättävät sinua eniten? Mikä väri, minkä tyyppinen kuvio, mikä materiaali? Runsaat, klassiset kuviot sopivat antiikkihuonekalujen kanssa, samoin tummat tai puuteroidut värisävyt. Moderni sisustus tulee edukseen puhtaansävyisen ja selkeäkuvioisen maton kanssa. Jos huoneeseen sijoitetaan useita mattoja, niiden tyylin tulisi olla yhteensopiva ja niissä tulisi mielellään olla ainakin yksi yhteinen väri.
Jos esim. pöytä peittää maton keskuskuvion tai tärkeän osan kuviosta, on viisasta valita lasipöytä. Jos huonekalut peittävät olennaisen osan matosta, on viisasta valita all-over-design eli tasainen kuvio. Matto ei vahingoitu siitä, että sen päälle tulee raskaan huonekalun paino, mutta on viisasta siirtää huonekalua hieman aika ajoin. Jos huonekalun jalat ovat terävät tai karkeat, huopatassu on paikallaan. Jos lattia ei ole tasainen, matto kuluu epätasaisesti, mikä vähentää maton arvoa. Maton alla voi käyttää täytehuopaa ja mattoa on hyvä kääntää ajoittain. Puu- tai kiiltävä kivilattia ovat paras alusta itämaiselle matolle. Maton voi sijoittaa myös koristeeksi lyhytnukkaisen kokolattiamaton päälle. Maton alta puulattiaa ei saa vahata, sillä vaha voi jättää jälkiä mattoon. Jos matto ei pysy paikallaan, on suositeltavaa käyttää liukuestemattoa sen alla. Jos matto käpertyy reunoistaan, mattokauppias voi auttaa kiinnityttämällä nahka- tai kumireunuksen maton reunan alle pitämään sen suorana.
Kuosin, värin ja koon lisäksi on huomioitava maton materiaalin sopivuus kyseiseen tilaan. Eteisen ja keittiön maton on hyvä olla tukevaa villaa. Luonnostaan rasvainen villa hylkii likaa, on lämmin, ei sähköisty eikä ole paloherkkä. Myös silkki on kestävämpää kuin luullaan, useimmat museoissa olevat antiikkimatot ovat juuri silkkimattoja. Silkki ja kiiltävä villa sopivat olohuoneeseen, erityisesti jos kalusteet ovat kiiltävää puuta. Silkkimatto makuuhuoneessa lisää erityistä ylellisyyden tuntua. Naru ja sileäpintainen puuvilla ovat hyviä valintoja pelkistetyn sisustuksen ystävälle samoin kuin pölyallergikoille.
Jos valintasi on aito solmittu matto, pidä sitä muun sisustuksen lähtökohtana. Verhot tai sohva voivat olla käytössä ehkä 10 vuotta, mutta hyvin hoidettuna aito matto säilyy sukupolvelta toiselle.
Katso mattovalikoimamme.
Finarten tuotteet
-25% -30%
Tutustu
VM-carpet -matot
-15 % -25%
Tutustu
Narman matot
-20% -30%
Tutustu
Elmeri puuvillamatot
-50%
Tutustu
Woodnotes matot
Tutustu
Käsinsolmitut matot
Tutustu
Outlet tuotteet
Tutustu
Marokkolaiset rahit
Tutustu
Villaplyysimatot
-20%
Tutustu
Koristetyynyt, torkkupeitot ja piensisustus
Tutustu
Tutustu